MR. JOE JACKSON PRESENTS… – MAX CHAMPION IN WHAT A RACKET!

Artiest info
Website
facebook

Door de Eerste Wereldoorlog kwam er een veel te vroeg einde aan de muzikale carrière van de Londense entertainer en musicalartiest Max Champion die in 1882 in East End werd geboren. Zijn nummers verdwenen in de vergeetput tot in 2014 toen zijn werk als bladmuziek werd ontdekt in Malta, Engeland en België waar Max als soldaat wellicht aan zijn einde is gekomen in de West-Vlaamse loopgraven. Een mooi verhaal als het echt gebeurd zou zijn.

In 2019 werden zijn composities opgemerkt door de Engelse pop- en rockmuzikant Joe Jackson, de nu 69-jarige singer-songwriter en tijdens zijn lange muzikale carrière auteur van een vijftiental geweldige albums. Joe Jackson heeft deze songs samen met een twaalfkoppig orkest tot leven geroepen en opgenomen op zijn 21e studioalbum “Mr. Joe Jackson Presents Max Champion In What A Racket!”. Daarop staan elf nummers die het fictieve personage Max Champion (alter ego van Joe Jackson) zogezegd meer dan een eeuw geleden heeft gecomponeerd. Ze werden stuk voor stuk van een modern 21e-eeuws arrangement voorzien door Joe Jackson en zijn gelegenheidsorkest.

De leukste tracks zijn “The Sporting Life”, de emotionele melodramatische ballad over “Dear Old Mum”, het walsende “Shades Of Night” en het tragisch klinkende maar ook meezingbare slotnummer “Worse Things Happen At Sea”. Verder valt er te genieten van het als eerste single uitgebrachte nummer “Health & Safety” en van de tweede single “What A Racket!” (zie eerste video), een typisch uptempo cabaretnummer dat ook wel in het beroemde ‘Moulin Rouge’-cabarettheater in Parijs (maar evenzogoed als een dronkemanslied in een Ierse pub) aan bod had kunnen komen.

Joe Jackson zal in de maanden juni en juli doorheen Amerika touren met een orkest bestaande uit negen muzikanten. Er volgt later op het jaar ook nog een tournee door Europa waarbij de eerste set een solo-optreden van Jackson met zijn bekendste hitsongs zal zijn. Daarna spelen hij en zijn orkest een tweede set met nummers uit dit album dat zogezegd meer dan 100 jaar oude liedjes bevat van musical-virtuoos Max Champion, composities die anno 2024 toch zeer actueel en modern klinken.

(valsam)